BejelentésLena Belicosa honlapja
Semmi sem történik véletlenül!

MENÜ

Ingyenes Angol online nyelvtanfolyam kezdőknek és újrakezdőknek. Ráadásul most megkapod ajándékba A Hatékony Angol Tanulás Titkai tanulmányom.


LinkekAmikor Az éjszaka örvényében című könyvemet szerkesztettem, számos kép jelent meg a szemem előtt, szinte láttam őket.

Az  élet úgy hozta, hogy az internet egy festő házaspárt sodort az utamba, és én megkérdeztem őket, hogy nem vállalnák-e a könyv illusztrálását.

A válasz az volt, hogy most nincs idejük, de Bóta Csaba festményei közül válogathatok.Mikor elmentem a honlapjára, csak ámultam és bámultam, hiszen sok olyan festményt találtam, amelyek passzoltak a kissé misztikus, szürrealisztikus írásaimhoz.

A művek címe sokszor más volt,  mint, amiket én láttam bennük, de sok festmény került közel hozzám.


A művész engedélyével így számos festmény fotója illusztrálja a könyvemet.

A fenti képnek a címe: Anya. Nekem azonban eljesen mást jelent, magával ragadott és a kedvencem lett, olyannyira, hogy ezt szerkesztettem a könyv borítójára is.

Nagyon köszönöm a lehetőséget, hogy hozzájárult a könyvem színvonalának emeléséhez, és ezúton is hálámat fejezem ki részére.
Ki is Bóta Csaba? - az alábbiakban vall életéről a festészet útján.


 


A Nap-út festészettől az izmusokon át a kvantumrealista festészetig

 

Életem egy performansz, egy kísérletezés. Tudatos elutasítása az iskoláknak. Önmagam felé fordulva minden szükségeset megtudhatok a világról.

Bóta Csabaként legszívesebben álmodozom és Neked festek, mert a legnagyobb szabadságot ebben lelem. Olyan önarcképet alkotok Rólad, ami lényed igazi mivoltát tárja környezeted elé. Jó képességem van az azonosulásra, mert szeretem, amit csinálsz. Ez a hivatásom, hogy bevonjalak a művészetbe. Művésszé válj abban, amit csinálsz. Együtt dolgozni, élni jó. Megmutatom a csodát, ami Benned rejlik. Ez a dolgom. Így terveztek engem.


A legjelentősebb és pályámon elindító mű El Greco Angyali üdvözlet című festménye. Gyerekszobám falán kifüggesztett reprodukciója és még azon keresztül is ható tartalma erőteljesen meghatározta lelkem irányultságát. Rajzi tanulmányaim során nagy odafigyelést igényelt tőlem, hogy ne nyújtsam meg az ég felé azokat a formákat, amiket nem szükséges, sőt hiba lenne. A másik reprodukció Csontváry Kosztka Tivadar Taorminai görög templom romja című műve volt. Lenyűgöztek a színek és a képekből sugárzó titok. Nem tudok egyszerűbb és jobb szót arra az érzésre, amit kiváltottak belőlem, mint a szerelem. Ez a szerelem egyre csak növekedett bennem, minél több elődöm munkáját tanulmányoztam. A Nap-út festészet nagy izgalommal töltött el mindig. Szerelmem kibontakozását élem meg benne azóta is. Kamasz éveimben az impresszionizmus nyűgözött le leginkább, de serdülőként nem vállaltam fel a stílus lágyságát, harmóniát sugárzó képi világát. Vadabbnak és erőteljesebbnek mutattam meg lelkem, mint amilyen valójában volt.

A dadaizmus, a szürrealizmus vált követendővé számomra. Később a pop art, a fotorealizmus, minimal art és actionart szolgált alapul műveimhez és installációimhoz, zenei projektekhez, performanszokhoz.

Dekoratív festményeim, amik leginkább megélhetést biztosítottak számomra a naiv festészet, a realizmus, illetve a szocreál között, bizarr, mégis rám jellemző kreatúrákat szültek fal-, illetve vászon felületekkel. J


elentős időszakot töltöttem az afrikai törzsi művészet, később a népművészetek tanulmányozásával.

Mandalák, barlangrajzok, díszítőművészeti ornamentikák összefüggéseit kutattam. Faszobrokat és maszkokat faragtam és fekete, illetve sötétkék papírra készítettem rajzokat. Ehhez a tanulási időhöz tartoztak a növényekről, de legfőképp állatokról, rovarokról készített akvarellek, ceruzarajzok sorozata.

A kvantumrealizmus építőkövei számomra még a kubisták és konstruktivisták nagy mesterei is. A japán zen hagyományokra támaszkodó úgynevezett minimal art, a futuristák sebességet magasztaló eszméi is táplálják erővel műveimet. Csend és zaj, fény és sötét dualista struktúrájának kutatása végén és közben érdeklődésem és szenvedélyem tovább kívánkozik jutni azon, amit a monokróm festészet káoszán túljutva láthatok.

Az ikonfestészetről még nem ejtettem szót, bár talán a legfontosabb. Legtöbbször térdelve, lehajolva kezdem a munkát, mint ahogy egy imádságot a hívők. Alázattal a mindent átható erő felé, legfőbb óhajomat kifejezve, hogy a szeretet kiteljesedése végbemenjen bennünk. Krisztusi énünk felébredjen és létrehozzuk kikristályosodott tudatunkkal azt a világot, ami azonos az univerzumot összetartó és fenntartó energiával.

 

További info:

 www.botacsaba.com

www.decor.botacsaba.comKépgaléria


Hírek
Új könyv

Végre megjelent az Ibiza a mágikus sziget című könyvem. Rendhagyó útinapló sok információval, fotóval és történettel a szigetről.

tovább >>


Új írások

Felkerült 4 írásom az egyéb szösszenetek közé és egy versem is.

tovább >>


elszállt írások

Ismét nagyon el vagyok keseredve. Már második napja próbálom pótolni az elveszett anyagokat, és vannak, amiket pótolni sem tudok, mert csak ide lett beírva. Már nem ez volt az első eset. A hatvan valahány versemnek a fele eltűnt, azokat már pótoltam és a haikukat is. A prózák pedig befejezetlenek voltak, mert a vége eltűnt, akár csak a pályázati írásoknál, még pótolom majd, amit tudok.

Új történet

Felkerült egy új történetem az írások oldalra, A fájdalom paradoxona a címe.

tovább >>


Unoka képek

Felkerült néhány fotó Luca unokámról a családi képek közé.

tovább >>


Pályázati eredmények

Felkerültek a "Szabadság élmény" pályázati eredmények a honlapja, valamint a nyertes írások is.

tovább >>


pályázat

a pályázatot lezártam február 10-én éjfélkor.

Új pályázati kiírás

Új pályázatot írtam ki.

tovább >>


Bumeráng-hatás

Ismét felkerült egy írásom, hogyan gondolkodom, érzek magyarként távol az anyagországtól...

tovább >>


Javítva minden

Kb. 30 órát dolgoztam a honlapomon, hogy az elúszott formázásokat megszüntessem és újra feltöltsek mindent, hogy jól olvasható, tagolt és áttekinthető legyen. Végül is nem mentem másik oldalra, kárpótoltak néhány plusz oldal és némi tárhely lehetőségével, így sokat dolgoztam ugyan, de végre ismét olvasható formában vannak a versek és a prózák is.

Fantasy

Felkerült egy novellám, új műfajjal kísérletezem, életem első és humoros fantasyje, a címe. Az ördöngős

tovább >>


Lelkem karácsonyfája

Felkerült egy új versem.

tovább >>


e-könyvek

Most már mind a három könyvem kapható e-könyvben is.

tovább >>


Új könyvem

Megjelent a harmadik könyvem e-könyvben. Az éjszaka örvényében.

tovább >>


Esküvői képek

Felkerült néhány fotó a családi galériába a fiam esküvőjéről. Több fotót a facebookos albumban találtok.

tovább >>


Letoltheto anyagok

Felkerult 4 letolthato iras. Profecia 2012-rol, Hathorok uzenete, Az atalakulas vegso cikusai, A Landras bolygo felemelkedese. 10 reszes anyag a blogomban a felemelkedes temajaban. http://lenabelicosa.blogger.hu

tovább >>


A tulelok

Felkerult egy alom alapjan irt novellam. Rendkivul erdekes alom volt, a vegen pedig egy kis hozzafuznivalomat olvashatjatok...

tovább >>


Ingyenes honlapkészítő
Profi, üzleti honlapkészítő
Hirdetés   10
Végre értem amit angolul mondanak nekem, és megértik amit mondok.

KÖSZÖNÖM NOÉMI!